close Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Novinky

Informace

Recenze

10.03.2021

Spokojenost s nabídkou, doporučuji

26.12.2020

Rychlé dodání, doporučuji.

10.08.2020

Naprosto profesionální přístup. Při telefonickém kontaktu příjemné jednání. Ochotně poradili. Jsem naprosto spokojená s objednávkou. Vše dorazilo včas a v pořádku. I s dárkem v podobě oliv navíc... Určitě objednáme zas. Obchod je vážně skvělý

28.04.2020

Výborné a kvalitní potraviny.

Plast, sklo nebo plechovka? Jak nejlépe uchovávat olivový olej? (2.část)

Máte svůj oblíbený olivový olej? A kupujte ho raději ve skle, v plechovce nebo třeba v tetra packu? Každý materiál je jiný a každý má jiný vliv na kvalitu olivového oleje. Největším strašákem jedinečných vlastnosti oleje je oxidace. Jak jí můžeme výběrem správného obalu zabránit? Ukážeme vám, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých materiálů a na co si dát při koupi pozor.

Skleněné lahve

Skleněné lahve jsou určené pro malá a středně velká balení. Mohou být průhledné i zabarvené nebo dokonce úplně neprůhledné, což olivový olej chrání před nepříznivými vlivy světla. Materiál je sice těžší a dražší než plastové obaly, ale snadno se recykluje. Podle odborníků jsou tmavě zbarvené skleněné nebo keramické láhve jedním z nejvhodnějších materiálů pro skladování olivových olejů.

Plastové obaly

Lehké, pevné a odolné lahve mohou být jak čiré, tak neprůhledné. Pokud je obal čirý, můžete sice posoudit barvu oleje, ale olej není chráněn před zářením. Zbarvením plastu dochází k zachování kvalitních vlastností olivových olejů. Nevýhodou plastových obalů je však jeho poréznost, která umožňuje pronikání kyslíků, dalších plynů i vlhkosti do oleje.

Hliníkové a plechové obaly

Velmi lehké a kompaktní obaly chrání oleje před světlem a kyslíkem. Je možné použít je nejen na malé, ale také na velké množství oleje, například jako několikalitrové džbány nebo plechovky. Pokud jsou dobře ošetřené, aby se do oleje nedostávaly kovové součásti, jsou velmi dobrou sázkou na jistotu. Jejich nevýhodou je vysoká cena a také to, že nevidíte barvu a hustotu oleje. Opětovné použití obalu může vést ke korozi kovu a urychlení oxidace.

Obaly z nerezové oceli

Tyto obaly jsou velmi dobré jako ochrana před světlem, kyslíkem i mikroorganismy, jsou ale velmi drahé a těžké. Proto se používají spíše v průmyslovém prostředí.

Ostatní obaly jako tetra pack, bag in box atd.

Pro balení olivových olejů jsou vhodné, nejsou však tak běžné. Chrání olej před světlem a jejich výhodou může být uzávěr s kohoutkem, který zabraňuje znehodnocení oleje kyslíkem.

Podle odborníků vysoké nároky na kvalitu oleje nejlépe splňují nádoby z tmavého skla a nerezového cínu. Tyto tmavé materiály nenechají k oleji proniknout světlo a změnit tak jeho složení.