close Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Novinky

Informace

Recenze

10.03.2021

Spokojenost s nabídkou, doporučuji

26.12.2020

Rychlé dodání, doporučuji.

10.08.2020

Naprosto profesionální přístup. Při telefonickém kontaktu příjemné jednání. Ochotně poradili. Jsem naprosto spokojená s objednávkou. Vše dorazilo včas a v pořádku. I s dárkem v podobě oliv navíc... Určitě objednáme zas. Obchod je vážně skvělý

28.04.2020

Výborné a kvalitní potraviny.

Kupujete kvalitní olivové oleje? Dbejte i na kvalitní obal (1.část)

Představte si, že stojíte před regálem – ať už v kamenném obchodě nebo v e-shopu – a vybíráte olivový olej. Hledáte kvalitní olej a pečlivě čtete, jaké má vlastnosti nebo odkud pochází. Zajímá vás, v jaké fázi zrání byly olivy sklizeny. Věnujete ale dostatečnou pozornost také obalu, ve kterém olej nakonec koupíte?

Tak jedinečný produkt jako je olivový olej potřebuje k uchování svých skvělých vlastností vhodné uskladnění. Jací jsou největší nepřátelé olivového oleje a jak ho může obal zachránit?

Největší strašáci olivového oleje

Olej, na rozdíl třeba od vína nebo sýru, nezraje, ale stárne. Nevhodným uchováváním se může velmi snadno zkazit. Největší nepřátelé olivového oleje jsou tři – kyslík, teplo a světlo. Díky nim může olej velmi rychle změnit svou chuť, ztratit své dobré vlastnosti a žluknout.

Přitom ochránit olej před teplem, světlem i vzduchem může být poměrně snadné – stačí olej koupit ve vhodném obalu a správně ho uchovávat.

Jak olej skladovat?

Pokud není olivový olej uchováván v optimálních teplotách a obalech, může o své vlastnosti hlavně díky oxidaci velmi rychle přijít. Na světle a teple může olej žluknout již za 2 až 3 měsíce.

Ideálním místem pro uchování oleje jsou tmavé a chladné místnosti, ve kterých olej vydrží přibližně jeden rok od lisování. Olivový olej není nutné dávat do ledničky, vyvarujte se však uchovávání blízko varné desky či trouby nebo na okně. Ideální teplota by se měla pohybovat mezi 12 a 14°C .

Určitě olej nekupujte do zásoby.

Sklo, plast nebo jiný obal?

Jak má vypadat obal a co může mít vliv na kvalitu oleje?

-          Barva obalu

Vybírejte takové obaly, které chrání olivový olej před světlem. V oleji vystaveném přirozenému světlu totiž probíhá fotooxidace, která zhoršuje jeho vlastnosti. 

-          Velikost obalu

Po otevření láhve má k oleji přístup kyslík, který olej opět pomalu znehodnocuje. Kupujte takové množství oleje, které spotřebujete přibližně do dvou měsíců.

-          Uzávěr

Obal s dobrým uzávěrem zabraňuje přístupu vzduchu k oleji a jeho následné oxidaci.

-          Materiál

Vliv na rychlejší oxidaci oleje má také kontakt s kovy jako je železo nebo měď. Nejběžnějšími materiály jsou sklo, plast nebo plechové materiály. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? To se dozvíte již brzy v dalším článku.

Při koupi oleje dbejte i na správný obal. Vybírejte obal ideálně tmavý a olej skladujte ve tmě a chladu. Uvidíte, že díky tomu bude váš olej dlouho čerstvý a kvalitní.