close Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace

Novinky

Informace

Recenze

10.03.2021

Spokojenost s nabídkou, doporučuji

26.12.2020

Rychlé dodání, doporučuji.

10.08.2020

Naprosto profesionální přístup. Při telefonickém kontaktu příjemné jednání. Ochotně poradili. Jsem naprosto spokojená s objednávkou. Vše dorazilo včas a v pořádku. I s dárkem v podobě oliv navíc... Určitě objednáme zas. Obchod je vážně skvělý

28.04.2020

Výborné a kvalitní potraviny.

Proč je olivový olej někdy zelený a jindy žlutý?

Proč je olivový olej někdy zelený a jindy žlutý?

 

Tmavě zelený, nazelenalý, světle žlutý, zlatavý nebo dokonce čirý? Jaký olivový olej je podle vás nejkvalitnější? Odpusťte nám malý chyták. Ujišťujeme váš, že podle barvy kvalitu olivového oleje nepoznáte. Barva na ni totiž nemá žádný vliv. Ukazuje hlavně na odrůdu nebo zralost oliv, ze kterých byl olej vyroben.

 

Světlé oleje jsou vyrobeny z raných sběrů zelených oliv. Čím víc se barva blíží žluté nebo temně zlaté, tím později byly olivy sklizeny a zpracovány.

 

BOX

Během našich degustací nebývá barva hodnocena, nemá totiž vliv na vůni nebo chuť olivového oleje.

Proto používáme speciální skleněné baňky zabarvené do modra, aby barva nebyla vidět a neovlivňovala degustátory.

 

Nazelenalý olivový olej je vyroben z oliv, které mají velké množství chlorofylu, zeleného barevného pigmentu. Jeho část se přenese také do oleje. Během extra rané sklizně je koncentrace barviva velmi vysoká a olej může být až tmavě zelený. Postupem sklizně a dalším zráním oliv dochází k přechodu barvy ze zelené ke žluté nebo zlaté. Ubývá totiž chlorofylu a naopak se přidávají barevné tóny karotenů a xantofylů – tedy žluté nebo oranžové odstíny.

 

Vliv na barvu olivového oleje má také filtrace, díky které se odstraňují nerozpuštěné pevné látky a olej se stává světlejší a průsvitnější. Zelený odstín se ztrácí také dlouhodobým skladováním, působením světla nebo vysokých teplot.